Filmnysgerrige SPOT-gængere kan se frem til tre stærke, nordiske dokumentarfilm, som kan ses gratis på Godsbanen og i Øst for Paradis under SPOT.

SPOT Film er klar med tre titler til festivalens hovedprogram, SPOT The Film, som fokuserer på det bedste af ny, nordisk filmproduktion inden for både fiktion og dokumentar. De bejler dermed til at blive den første modtager af SPOT Film Prisen, som uddeles på SPOTs sidste dag den 4. maj i Øst for Paradis. Inden da vises filmene på Godsbanen og i Øst for Paradis den 2.-4. maj, flere af dem med oplæg fra instruktøren og alle gratis.

Den første, ’Portrait of a Lone Farmer’, tager publikum med til en lille afsides landsby i Nigeria, hvor instruktøren, dansk/nigerianske Jide Tom Akinleminu, opsøger sin far, som han ikke har set i fem år. Han lever et enkelt liv som kyllingefarmer, og gennem Akinleminus smukke, nærmest meditative filmsprog – hans baggrund som filmfotograf fornægter sig ikke – bliver vi vidne til et familiebånd, der langsomt genetableres.

Brudte familiebånd spiller også en rolle i dansk-palæstinensiske Mahdi Fleifels ‘A World Not Ours’, som er noget så sjældent som en bevægende, men samtidig befriende og humoristisk dokumentar om livet i en palæstinensisk flygtningelejr i Libanon. For instruktøren er lejren synonym med lykkelige ferieminder fra barndommen, men det gælder ikke den tilbageværende familie, for hvem lejren altid vil være en verden, som ikke er deres. ‘A World Not Ours’ kommer til SPOT med en stor stak internationale priser i kufferten, deriblandt den prestigefulde Peace Film Award på Berlin Filmfestival.

Fra ét hjemløst folk til et andet: I ’Pine Ridge’ skildrer den svenske instruktør Anna Eborn ærligt og poetisk en gruppe, unge indfødte amerikanere og deres liv og drømme i indianerreservatet Pine Ridge, som er den fattigste region i USA. Hvis Terrence Mallick lavede en dokumentar, ville den se sådan ud, har en anmelder sagt om ’Pine Ridge’, som blev udtaget til Venedig Filmfestival og som netop har vundet for bedste nordiske dokumentar på Göteborg Film Festival.

Endnu syv film vil blive offentliggjort til hovedprogrammet SPOT The Film. Se det foreløbige program her.