Den tyske filminstruktør Uli M Schueppel kommer til SPOT og præsenterer to af sine bedste film, Elektrokohle – Von Wegen fra 2009 om den historiske ’Einstürzende Neubauten’-koncert i Øst-Berlin kort efter murens fald, og The Road to God Knows Where, en 16 mm musikfilmsklassiker om og med ’Nick Cave and The Bad Seeds’ på turné i USA i 1989.

1989 blev et skelsættende år for Uli M Schueppel såvel som for resten af verden. Schueppel dimitterede fra filmskolen i Berlin med afgangsfilmen The Road to God Knows Where, hvor han på klassisk cinema verité-vis følger vennerne i ’Nick Cave and The Bad Seeds’ gennem en fem ugers turné i USA. Side om side med bandet i tourbussen, på hoteller, til pressemøder og koncerter brænder autenticiteten, venskabet og den melankolske bagside af rock’n’roll-livet  igennem i de sprøde, sort-hvide 16 mm optagelser, som tager sig noget bedre ud på lærredet end i dette YouTube-klip:

Samme år nogle få uger efter murens fald lavede Schueppel optagelserne til en film, der helt bevidst først blev færdiggjort 20 år senere. Den. 21. december 1989 fulgte Schueppel med bandet ‘Einstürtzende Neubauten’ gennem de stadig fungerende grænsekontrolposter til Øst-Berlin og fabrikshallen Elektrokohle VEB, hvor de mødte deres mange hemmelige fans på den anden side til den første koncert med et vestligt band i det tidligere DDR efter murens fald. Så bliver det ikke meget mere Berlin’sk.

I 2009 fulgte Schueppel op med nye optagelser af det samme publikum fra dengang, der tager tilbage til åstedet og fortæller, hvad den aften betød for dem. Med koncerten som omdrejningspunkt bliver Elektrokohle (Von wegen) et billede på en genforening, der udløste årtiers indestængt desperation, men samtidig blotlagde dybe kløfter og en lang vej mod heling.

Elektrokohle (Von wegen) og The Road to God Knows Where bliver præsenteret i samarbejde med sitet MusicFilmWeb. Du kan se filmene på Godsbanen lørdag 3. maj som en del af det gratis filmprogram under SPOT.

Efter The Road to God Knows Where bliver der holdt en udvidet Q&A-session på 30-45 minutter med Uli M Schueppel og journalist og MusicFilmWeb-redaktør Andy Markowitz.

Læs mere om Uli M Schueppel her.