Nordklang Session: 10 musikere fra Island, Færøerne, Norge, Schweiz og Danmark giver koncert på SPOT – halvanden times helt ny musik, som aldrig er hørt her i landet før.

I midten af februar samledes 11 vidt forskellige musikere fra Norden og Schweiz gennem fire dage på en gård lige uden for idylliske St. Gallen i Østschweiz. De 11 havde ikke mødt hinanden før – og opgaven som Nordklang Festivalen og SPOT Festivalen havde stillet dem var: Gå sammen i to forskellige grupperinger hver dag. Lav mindst et nummer med hver gruppe. Og vær klar til at give koncert med materialet på fjerdedagen under Nordklang Festivalen!

Koncerten i det helt proppede Pfalzkeller i St. Gallen blev en stor succes med et genremæssigt forskelligt program: fra ren singersongwriting til skæv minimalisme og elektronisk pop – fra små melankolske stunder, over ætsende kommentarer til boblende humor. Og så var der også stor variation oppe på scenen, hvor de skiftende konstellationer af musikere hele tiden bød på nye fokus-punkter. Visuelt som musikalsk.

Det er det sangkatalog musikerne i Nordklang Session nu bringer til SPOT. Onsdag aften mødes danske Nanna Hedeager-Schelde, Esben Svane, Kjartan Bue og Roar Amundsen igen med islandske Myrra Rós, norske Ingvild Skjeldal Waage og Arne Hovda, færøske Marius Ziska og de to schweizere Maria Malou og Gabriela Krapf til øvelejr på Engesholm Slot (kun schweiziske Dominic Oppliger måttet melde fra). Her skal numrene fra St. Gallen pudses af igen inden SPOT-koncerten fredag i Den Rå Hal på Godsbanen. Både de sange der blev færdige i februar – men nok også et par ufærdige hængepartier, som de involverede musikere siden St. Gallen-træffet har sendt hinanden forslag og ændringsforslag til over nettet.

Projektet lever videre
For projektet har nemlig levet sit eget liv siden den første samling- Som det ser ud nu, vil såvel flere af sangene og flere af musiker-konstellationerne leve videre efter SPOT. Så vellykket beskriver musikerne selv projektet Nordklang Sessions:

– Der er helt klart numre, som jeg kan bruge senere. Og så er der opstået nogle stærke bånd: jeg skal uden tvivl over og møde Marius på Færøerne og hænge lidt ud med ham og islandske Myrra i en uges tid. Og så har Myrra, Nanna og jeg også lavet et dejligt nummer sammen. Det vil være fedt at arbejde sammen med dem igen, siger den danske guitarist og sanger Kjærtan Bue (som på fotoet øverst ses sammen med netop Myrra Rós):

– For nok er vi meget forskellige musikere. Man når man er sammen så intenst på en songwritercamp og skriver sange sammen, så kommer man ekstremt meget ind under huden på hinanden. Det åbner op for meget. Også for at man kan tage andre genrer ind, man normalt ikke ville røre ved – netop fordi man lærer hinanden så godt at kende og stoler på hinanden. Jo, jeg har også hørt om songwritercamps, som folk har forladt grædende, fordi det slet ikke virkede – men sådan er det overhovedet ikke her, fortæller danskeren.

Schweiziske tankegange
mariaOg så er alle glade for den lidt specielle landesammenkobling – Norden og Schweiz. Schweizerne har nemlig givet lidt andre musikalske krydderier til de ”vanlige” nordiske tankegange – bl.a. Maria Malou (t.v. på billedet med Esben Svane i midten og norske Arne Hovda) som lægger sine forskellige elektroniske små-dingenoter til musikken – ud over den el-guitar, hun først lige har købt men bruger effektivt og minimalistisk. Og ikke mindst hendes sang, der smager af alperne…bl.a. den mikroharmoniske vokal, eller måske nærmere skrig, der i sine tider er blevet brugt til at bringe kvæget tilbage fra bjergdalene, men som nu er ved at uddø, hvis ikke musikere som Maria arbejdede videre med den.

– Jeg lavede co-produktioner med danske Boho Dancer sidste år, og synes i det hele taget denne slags projekter er spændende. Men det ér helt ”insane”, at skulle præsentere så meget ny musik for publikum allerede få dage efter man har mødt hinanden første gang. Det er lidt som at springe ud fra klippen. Bare sige til sig selv: ”OK – jeg gør det”, siger Maria Malou.

Så spontaniteten er tydelig. Og på mange måder et positivt adrenalin-kick til musikerne, der ellers – med egne ord – tit bruger rigtig lang tid på at skære numrene til. Men musikalsk var der efter koncerten i Schweiz enighed om, at materialet holder.

Tekstmæssigt kunne der måske godt gøres lidt ekstra, men det vil perioden op til SPOT bl.a. blive brugt på lød hensigtserklæringen fra flere af musikkerne – også Maria Malou, der både kan opleves sammen med danske Nanna Hedeager-Schelde og schweiziske Gabriella (CH), norske Arne Hovda og danske Esben Svane samt en trio med norske Ingvild Skjeldal Waage og danske Roar Amundsen: – Og så er islandske Myrra meget interesseret i mine elektroniske ting, så vi kommer til at besøge hinanden efter det her, siger Maria Malou,

Kuffert fuld af ny inspiration
Det er Myrra Rós helt enig i – som sangskriver tog hun fra St. Gallen med kufferten fuld af ny inspiration og med mange brugbare ideer til det nye album hun ellers var gået en smule i stå med: – Hvis man føler sig lidt i stampe som sangskriver, er det en rigtig god ting at tage med på de her camps.

.- Det er meget forskelligt, hvordan den slags sangskriverlejre fungerer. Men det handler om at være open minded – og lukke op for sig selv. I en af grupperne her ved Nordklang Sessions sad jeg sammen med danske Esben Svane. Vi talte sammen. Bare talte og talte – i halvanden time, før vi begyndte at lave musik. Der var så meget vi ville fortælle om os selv og vores ideer og musik. Vi ville gerne ”connecte”.

– Nu er resultatet, at jeg har fået en virkelig god dansk ven, som jeg vil besøge i fremtiden. Vi planlægger også at lave shows sammen, og musikken kommer helt sikkert med på min kommende plade. Specielt har vi lavet en sang, hvor vi begge har brugt af vores personlige erfaringsgrundlag – en sang jeg selv har prøvet at skrive længe, men som jeg ikke er lykkedes med før nu, fortæller islændingen, der i forvejen har høstet flotte roser for albummet ”Kveldúlfur”.

Myrra Rós regner også med at få omsat en sang med danske Roar Amundsen og norske Arne Hovda til sit kommende album: – Nu har jeg fået gnisten tilbage – nu skal jeg hjem og lave det album, jeg gerne har villet længe, sagde hun.

faraoeseOg sådan er det gået med flere af samarbejderne. Camp-leder Roar Amundsen regner med at 5-10 af sangene bliver foreviget på fremtidige album med musikere fra Nordklang Sessions-holdet, og at flere af samarbejderne også vil fortsætte på scenen. Døm selv til SPOT på fredag.

(Nederste foto: Færøske Marius Ziska (t.v.) og danske Nanna Hedeager-Schelde ved flyglet i St. Gallen. Alle fotos: Henrik Friis)